Con Report en Foto's Nishicon 2014

Een verslag van hoe ik het vond met een selectie van mijn fav foto's (klik op de foto voor een grotere versie). Check onderaan het verslag voor de links naar meer foto's op Facebook en Flickr

Woord vooraf: Denk dat ik mijn verslagjes vanaf nu " Con Reports" ga noemen :) Verder ga ik mijn Flickr account ook wat minder foto's opzetten. Op mijn Facebook pagina zal ik nog wel de meeste foto's op zetten

Nishicon een 2 daagse conventie waarvan ik alleen de zaterdag ben geweest. Dit is mijn derde conventie waar ik heen ga en om een of andere reden had ik verwacht dat dit een wat grotere conventie zou zijn, maar het is kleiner dat ik verwacht had. De locatie was per auto heel goed bereikbaar, gelukkig besloot ik er om er op tijd te zijn want kort na 10:00 was de rij erg lang en begon het ook nog eens te regenen.
Wat had ik allemaal bij tijdens deze conventie, beetje dezelfde gear als met MGC, maar dit keer met een extra body. Het was voor de volledigheid het volgende:

  • Canon 600D
  • Canon 450D
  • Sigma 17-70 mm F2.8-4
  • Tamron 70-200 mm F2.8 VC
  • Canon 50 mm F1.8
  • Flisters metz-52
  • En mijn kaartjes die best goede reacties kregen (de minion kaartjes)

Erg zwaar en mijn schouders zijn nu nog best zuur, maar nu ik geweest ben denk ik dat ik toch een monopod ga aanschaffen want jeetje wat was het donker...........(voor foto's dan, maar kom ik later nog wel op terug)

Eenmaal binnen was het tijd om de zaak te gaan verkennen, de dealer room was nog niet toegankelijk want ze waren nog bezig met opzetten en de rest van het pand was niet zo groot (voordeel is wel dat je dan niet verdwaald). De opening om 10:30 was ook vertraagd, al vraag ik me af of het wel zo handig is om zo snel al de opening te doen. We konden pas iets van 10:00 naar binnen dus er stonden met de opening nog echt heel veel mensen buiten in de rij. Maar goed de opening is meer een formaliteit dus zo'n gemist is het ook niet. Beetje ronddwalen om vervolgens naar mijn eerste workshop te gaan.


Fotografie workshop
Om 11:30 waren 2 workshops fotografie en poseren, beiden zou ik wel naar toe willen dus ik vond eigenlijk jammer dat ze tegelijk waren, maar achteraf werd duidelijk waarom en dat maakt het allemaal stuk logischer. De basis van fotografie beheers ik op zich wel, maar blijf het wel leuk vinden om naar anderen te luisteren over hoe zij fotograferen. De workshop startte wat later dan aangeven (wat overigens een trend is voor bijna alle activiteiten die ik bijwoonde, dus misschien ligt het aan mij :P) De workshop werd verzorgd door Bfiles photography en Next door Pictures. Net zoals bij eerdere workshops werd er ingegaan op de theorie en de bedoeling was om snel wat praktijk ervaring op te doen met de cosplayers die de workshop poseren deden. Dit was een leuke combi, het was jammer dat het regende want binnen was er niet echt een geschikte ruimte om echte foto's shoots te doen. Hier kunnen de workshopgevers niks aan doen, maar misschien dat de organisatie de workshops bv iets eerder kunnen houden nog voordat het maid cafe open was zodat die ruimte misschien eventjes gebruikt kon worden als een fotoshoot setting voor de workshopgevers.
Verder was het voor veel deelnemers ook niet duidelijk dat er gelijk een combi was met de poseer workshop want veel hadden geen camera bij. Zelf had ik 2 camera's bij dus iemand kon er wel 1 van mij lenen. Als het mooi weer was geweest hadden we buiten gelijk wat foto's kunnen maken. Dus misschien tip voor volgend jaar voor de organisatie om daar rekening mee te houden. Want het idee is echt geweldig om de 2 workshops te combineren, wanneer je gelijk tijdens de workshop foto's kan maken met tips van de workshopgevers over fotografie en poseren dan bied het echt een extra ervaring tijdens zo'n workshop.

Bill Cipher by Joanne Yap

Attack on Titan door Shiro Seragaki

Catering, dealer room en bag room
Etenstijd..................... oke je komt op een conventie niet voor het eten, maar zelf brand ik vrij snel door mijn energie en heb voldoende eten nodig om nog enigszins energiek te blijven. Het aanbod vond ikzelf wat karig, maar dat is nog niet zo heel erg. Vond met name dat het erg duur is........ Verder was de foodcourt in de dealer room en je mag de dealer room niet in met een tas, zelf had ik een tas met best veel foto apparatuur dus die wilde ik niet afgeven. Echter zelfs wanneer je dat zou doen, je stond dan waarschijnlijk een uur in de rij om je tas af te geven en vervolgens kan je weer een uur in de rij staan om de tas op te halen?
Vond dat zelf beetje krom geregeld, voor de dealer room en game room is min of meer je eigen keuze of je die wilt bezoeken, dus je moet zelf weten of je het er voor over hebt om in de rij te staan, maar voor de catering? Maar goed, het aanbod buiten de foodcourt was basis (friet, broodje frikandel, kroket, pizza's, salade en broodjes kaas of ham etc), wat op zich dus prima is, maar 4 euro voor een echt klein frietje vind ikzelf best wel gortig. Broodje kroket was 3 euro en een pizza was volgens mij 9 euro......

De dealer room dus verder niet in geweest ivm tassen beleid. Aan de ene kant begrijpelijk, maar misschien ook beetje achterhaald? Bij Abunai en MGC was het al geen probleem meer, hoop dus dat meer con's dat voorbeeld gaan volgen.

Fair Tail Cosplay

Grell Sutcliff van Black butler by Anouk Cosplay

Foto's maken
Met foto's maken ging het dit keer ging het al wat beter dan op MGC, beter in de zin van "ik heb wat meer mensen gevraagd voor de foto". De foto's zelf.......... hmmmm dat laat ik het publiek maar beslissen. Het is in ieder geval een grote uitdaging om hier mooie foto's te maken. Het is binnen echt zo donker, heb paar keer toch de iso op 3200 gezet en nog steeds was het erg donker. Had wel mijn flitser bij, maar het was zelfs daarmee best wel een uitdaging om een goede foto neer te zetten. Komt er nog bij dat ik nog bij dat ik nog steeds niet zo heel goed met de flitser overweg kan. Heb wel tips gekregen tijdens de fotografie workshop :). Uiteindelijk met foto's maken vaak toch maar besloten om direct in te flitsen en hopelijk kan ik in Lightroom de foto's wat warmer maken. Verder heb ik dit keer ook wat meer met de 70-200 lens foto's gemaakt, dit leverde toch wel een aantal mooie hoofd portret foto's op. Het is wel jammer dat de rest van de cosplay er dan niet op staat ivm ruimte gebrek. Hopelijk dat ik in de nabije toekomst meer foto's met die lens kan maken in een vorm van een shoot of zo.

Het werd tijd om de locatie wat meer te verkennen. Tijdens een vorige workshop over fotografie werd ook al aangegeven dat het belangrijk is om het terrein goed te verkennen om te zien waar je goede foto's kan maken. Ik heb dit keer voor het eerst met wat mensen afgesproken voor een shoot dus ik dacht dat ik me maar goed ga voorbereiden voor een locatie.  In de nabije omgeving zijn wel wat leuke locaties voor foto's. Binnen het gebouw zijn echt geen goede locatie voor foto's. Helaas ben je buiten afhankelijk van het weer.

Jade van Mortal Kombat door Ashvini

Anna (door Moekke cosplay) en Elsa (door Ilunaneko cosplay) van Frozen

Nog eens Anna (door Moekke cosplay) en Elsa (door Ilunaneko cosplay) van Frozen. Vind het echt een hele goede impressie van de characters.

Toen het eenmaal zover was dat ik met de League of legends cosplay groep had afgesproken ging het weer regenen. Dit was echt een domper en er was verder ook geen alternatief. Gelukkig was er een ervaren fotograaf erbij (Jim de Groot) die het initiatief nam om de cosplayers op te stellen voor een groepsfoto. Na de groepsfoto nam ik nog wat foto's van League cosplayers die nog aan het napraten waren.
 

Dutch League of Legends Cosplayers

Vond dit echt een hele stijlvolle foto, expres de bewerking ook wat sfeervoller gemaakt. Op facebook en flickr staat ook de fletsere foto.
Ricardo en Tessa

 

 

Ahri van League of Legends by Envoysoldier Cosplay

Caitlyn uit League of Legends by Sanne

Ik wil alle geduldige league cosplayers nog extra bedanken :) voor het geduld dat ze met mij hebben.
Vervolgens was het weer het terrein afgaan om foto's te maken tot de Cosplay Competition zou beginnen

de Vampire brides uit van Helsing

Mortal Kombat Sub Zero by Soeredj, Raiden by Hakan, Jade by Ashvini

Juvia van Fairy Tail

Number Six uit I am number four by Helimatra Cosplay

Cosplay act compo
De cosplay act compo was voor mij best een uitdaging om goede foto's te maken. Het podium was heel selectief verlicht waardoor het lastig is om goede belichting in te stellen. Resultaat is dus vaak dat iemand zwaar overbelicht is en de persoon ernaast totaal onderbelicht. Uiteindelijk maar gekozen om te focussen op de "sweetspot" en hopen dat de cosplayers die op het podium staan een mooie pose of move maken in die sweetspot.

Caitlyn uit League of Legends by Sanne

Sub zero by Soeredj en Raiden by Hakan

Elsa: "and the winner is......"
Anna " Oh so exiting i hope i win, no wait i'm one of the judges i can't win ....."
Anna (door Moekke cosplay) en Elsa (door Ilunaneko cosplay) van Frozen

Cosplay 101 workshop
Na de Cosplay Competition was ikzelf eigenlijk al super gaar, maar wilde toch even langs droppen bij de Cosplay 101 workshop. Wil immers meer cosplay fotografie doen, dan is het denk ik ook goed om meer er van te snappen. De workshop werd verzorgd door Black44Angel (in een Harley Quinn Cosplay) en IlunanekoCosplay (als Elsa van Frozen) beiden echt geweldige cosplayers. De workshop was erg informatief en ook luchtig en leuk, vind het ook geweldig om te zien dat ze hun ervaringen echt met passie vertellen. Bij mij kwam het ook over dat ze echt heel erg van cosplay houden en dat is geweldig om te zien. De tips en de adviezen waren ook heel praktisch en to the point. Ze hadden veel materiaal bij wat we konden bekijken dus dat maakt het ook letterlijk tastbaar.
Maak je na deze workshop gelijk de award winning cosplay, nee dat niet maar dat is ook niet de bedoeling. Het is meer een introductie in de wereld van cosplay, wat komt er allemaal bij kijken. Het is echt niet even een carnavals kostuum in elkaar zetten. Het is praktisch een vak van styling, make up en vakmanschap. Heb als nieuweling in de cosplay wereld nog meer respect gekregen voor al die cosplayers die zelf zijn/ haar kostuum in elkaar zetten.

Na de workshop was het echt de hoogste tijd om naar huis te gaan.

Check mijn Flickr album en Facebook pagina voor meer foto's: