Beleving Abunai 2014 Class Dismissed als fotograaf

 Abunaicon 2014 met als titel Class Dismissed, Anime en Manga zijn dingen die ik altijd wel leuk heb gevonden. Combineer dat met fotografie en dan is Cosplay al snel een interessant onderwerp. Abunaicon is een conventie die gehouden wordt in Veldhoven, het is een van de grootste (of misschien zelfs de grootste) anime, manga, cosplay conventie in Nederland. Ik ging er heen met als doel mijzelf te ontwikkelen in de fotografie en ik kan je zeggen dat ik na dit bezoek echt enthousiast geworden ben  over cosplay fotografie. Ik ga geen verslag doen van hoe de conventie was, hiervoor verwijs ik liever naar verslagen van anderen zoals het verslag van the sushi times.

Wat ik wel wil doen is mijn beleving als fotograaf weergeven. Fotograferen op een conventie is duidelijk heel andere koek dan op straat of in de natuur foto's maken. Het (kunst) licht is vaak erg slecht, locatie en ruimte is beperkt, veel mensen die overal lopen. Het maakt het allemaal niet minder leuk, maar wel moeilijk :P. Toen ik op de conventie rondliep had ik nog geen flitser, hierdoor gebeurde het al snel dat ik mijn ISO waarde op 1600 moest zetten, diafragma zo groot mogelijk (F2.8/F4) en dan is het met een sluitertijd van 1/60 a 1/80 nog maar net kantje boord dat je een foto voldoende kan belichten. Gelukkig heb ik intussen mijn Sigma lens, met mijn oude Tamron zou het bijna onmogelijk zijn geweest om goed belichte foto's te maken. Maar zoals aangegeven was belichting niet de enige uitdaging. Waar het simpel op neer kwam was eigenlijk het volgende;
Zag je iemand in leuke Cosplay, maar dan was vaak de belichting slecht of de locatie niet ideaal (lelijk achtergrond). Was er voldoende licht dan was vaak de achtergrond lelijk, was zowel licht als achtergrond goed dan kwam je niemand tegen.

 Krappe gangen, met veel deuren op de achtergrond of posters etc. Niet ideaal voor het cosplay thema als foto.

Krappe gangen, met veel deuren op de achtergrond of posters etc. Niet ideaal voor het cosplay thema als foto.

Buiten was het licht wat beter, wanneer het niet regende, maar ook daar was het een aardige uitdaging om de juiste plek te zoeken voor een foto. Maar het was toch wel gelukt om een paar leuke foto's te maken (al zeg ik het zelf :P).

 Foto buiten onder een boom is al duidelijk een betere sfeer.

Foto buiten onder een boom is al duidelijk een betere sfeer.

Na mijn bezoek aan Abunai was het eerste wat ik deed een externe flitser bestellen voor mijn camera. Zo zie je maar dat je gaande weg je uitrusting uitbreidt naar dingen die je nodig hebt voor je fotografie. Het had voor mij geen/ weinig toegevoegde waarde gehad wanneer ik veel eerder al een flitser had gekocht. Het is weggegooid geld en kapitaal vernietiging (misschien dat ik hier later nog een keer iets over schrijf).

Aandachtspunten en tips voor fotografie bij conventies

  • Locatie, zorg dat je op een goede plek staat waar je tevreden bent met wat je op je achtergrond krijgt, maar ook voldoende licht krijgt
  • Licht, zorg dat je voldoende licht hebt en anders moet je zorgen dat je een externe flitser bij hebt
  • Wees aardig en beleefd naar de cosplayers toe. Heb in ieder geval dat wanneer je het netjes vraagt elke cosplayer met liefde op de foto gezet wil worden.
  • Lens, mocht je het budget hebben zorg dan dat je een lichtsterke lens hebt.
  • Visite kaartjes en vindbaarheid, ik had nog geen visite kaartjes en ook nog geen site. Dat maakte mijn vindbaarheid voor de mensen waarvan ik een foto heb gemaakt lastig. Intussen heb ik een site en ik ben aan het werken aan visite kaartjes.

Na Abunai heb ik in ieder geval echt heel veel zin in de volgende conventies en met een externe flitser toegevoegd aan mijn arsenaal hoop ik nog betere foto's te kunnen maken. De volgende stap wordt dan waarschijnlijk foto shoots doen met cosplay modellen :)

Klik op een van onderstaande links om naar mijn Flickr pagina te gaan voor meer foto's van Abunai 2014 Class Dismissed