Wat te kopen part 1: DSLR, Systeem Camera of Compact camera?

Een eerste post wat hopelijk een begin wordt van vele posts met het onderwerp "Wat te kopen". Om te beginnen ik ben geen professional fotograaf!, ben iemand die fotografie wel leuk vind en krijg er soms in mijn kringen wel eens vragen over. Wat ik in mijn Blogs zet is puur hoe ikzelf op basis van mijn eigen ervaring en kennis zou antwoorden. Het is niet de harde waarheid, maar mijn ervaring en idee├źn. Los daarvan heb ik intussen wel in de gaten dat zelfs wanneer je 10 prof fotografen dezelfde vraag zou stellen je waarschijnlijk 4 tot 6 verschillende antwoorden zal krijgen. Het is aan jezelf om te beslissen wat voor jou werkt.

Wat voor camera moet ik kopen/ zou ik moeten kopen?

Het is een vraag die vele zich hebben afgevraagd en waarschijnlijk ook gesteld hebben. Los van merk en type, laten we beginnen bij de basis. Begin bij het soort camera;

  • Compact camera
  • Systeem camera
  • DSLR (Digital Single Lens Reflex) camera

Het is immers de basis waarmee je zou moeten beginnen. In latere posts zal ik verder ingaan op andere aspecten bij de keuze van een camera.

Op vakanties zie je vaak veel mensen met een DSLR rondlopen en veel reacties van mensen is dan ook van "ik moet ook zo'n grote camera hebben :O". Voordat je gelijk naar de winkel rent denk er eens even rustig over na of dat daadwerkelijk is wat je nodig hebt.

Belangrijke misvatting over de keuze van camera's. Met het kopen van een grote/ dure DSLR maak je niet automatisch betere foto's. Wanneer je een camera gebruikt als Point and Shoot in full auto mode, dan is het resultaat eigenlijk praktisch hetzelfde. Het heeft dan weinig toegevoegde waarde om een grote logge DSLR rond te sjouwen. Wanneer ik op vakantie mensen rond zie lopen met een Canon Full Frame camera met een L lens erop (herkenbaar aan de ronde rand) dan ben ik vaak benieuwd in welke modus zo'n persoon dan foto's maakt. Soms kom je wel eens iemand tegen die het dan op Full auto heeft staan, komt bij mij beetje over van "Geld over"? Beetje zonde eigenlijk, je zult ook zien dat op de high end modellen de Full Auto mode er niet eens op zit. Maar meer over dat later.

Mijn advies voor mensen die een camera willen kopen, bedenk wat je er mee wil doen. Wil je er niet in gaan verdiepen en een camera die draagbaar is om leuke vakantie kliekjes mee te maken. Ga dan voor een compact camera, goedkoper handzamer en gemakkelijker. Wil je iets meer bereik met je camera, maar nog steeds point and shoot dan is een systeem camera misschien een optie. Het is wel minder compact, wil je los kunnen gaan met je creativiteit en willen experimenteren met diafragma, ISO en sluitertijd etc dan zou je een DSLR kunnen overwegen.

Samenvattend

Wil je niet gaan verdiepen in fotografie, maar gewoon een camera die je op vakantie of feestjes mee kan nemen in je broekzak of handtas en voor de gezelligheid point and shoot foto's wil maken. Koop dan gewoon een compact camera, het is waarschijnlijk alles wat je nodig hebt en meerwaarde van een DSLR is minimaal.

Heb je een camera nodig om foto's te maken op hogere snelheid (sport) en wil je meer zelf in control zijn in wat je doet en zelf bepalen wat het resultaat is dan is een DSLR een optie. Wees er wel op voorbereid dat je dan wel tijd moet gaan besteden om leren om te gaan met je camera. Verder moet je er rekening mee houden dat je een flinke camera op zak hebt ipv iets dat in je broekzak past.

In een volgende post gaan we verder over aankoop keuzes.