Con Report: First look Festival 2015

Firstlook Fesitval 2015 een jaarlijks terugkerend gaming evenement waar je de nieuwste games kunt spelen voordat ze in de winkel kan vinden. Voor een fotograaf uit Eindhoven klinkt dat niet direct als een evenement om te gaan fotograferen. Echter zou het dit jaar , volgens de aankondigen, anders worden dan voorgaande jaren cosplay wordt geïntroduceerd en het WCS (World cosplay summit) wordt zelfs op firstlook worden gehouden. Reden gewoon om vanuit Eindhoven naar Utrecht te gaan om cosplayers te fotograferen.

Eerste impressie

Eerste keer Firstlook, de deur zou om 11:00 open gaan voor de normale gasten, VIP ticket houders konden al eerder naar binnen. Bij het binnengaan kreeg je een bandje om, dat ging vrij vlot. Ik miste wel een programma boekje of iets dergelijks om beetje overzicht te hebben wat wanneer plaats zou vinden. Ben op dat gebied beetje old skool en met name omdat mijn smartphone doorgaans niet een hele dag volhoud qua accu wanneer ik er te vaak op kijk. Ik liep snel een rondje en ik moet zeggen dat Firstlook op zichzelf niet echt mijn type event is. Het is namelijk veel wachten en in de rij staan.......... Wachten om binnen te komen, in de rij voor een game, in de rij voor de volgende game, in de rij voor het eten, in de rij voor goodies.....
Zelf game ik ook wel af ent toe, maar ben niet het type om in de rij te gaan staan om eventjes te kunnen gaan spelen.

in de rij voor goodies bij de game mania stand

in rij om league of legends te spelen

(Cosplay)Booth babes

Denk dat zowel op car en game events de boothbabe niet mag ontbreken. Naast de normale booth babes liepen er bij verschillende stands ook cosplayers rond die ingehuurd waren. Dit vond ik zelf natuurlijk een erg geslaagd idee.

Gryphinic Cosplay als Maya van Borderlands aan het flyeren voor Logitech

Snel ging ik op zoek naar "Cosville" dit zou een gedeelte zijn dat in de sfeer voor cosplay is opgezet. Er stonden veel kraampjes zoals we dat gewend zijn bij cosplay conventies er was veel merchandise te koop en er was ook een klein podium voor de verschillende competities die er gehouden zouden worden.

De stand van Pretzl Cosplay

Een van de deelnemers aan de cosplay compo in coslville

World Cosplay Summit

Tijdens Animecon was ik erg onder de indruk van hoe Bordercos en C4 waren opgezet. WCS had ik toen gemist, maar heb gehoord dat het ook erg indrukwekkend was. Ik keek dus erg uit naar WCS op Firstlook. Om 12:50 stond ik in de main hall, maar het podium stond nog vol met computers en meubilair dus ik dacht bijna dat ik verkeerd zat of dat het erg uit zou lopen. Om 12:55 begonnen wat mensen het podium op te ruimen. Dus ik ging maar even foto's maken om de tijd te vullen. Ineens was het al begonnen :O er was maar een heel klein gedeelte van het podium vrij gemaakt. Dit was best we teleurstellend verder was er ook relatief weinig publiek , voor wat waarschijnlijk binnen de cosplay community, de belangrijkste wedstrijd is om aan mee te doen. Dit was erg jammer, de deelnemers kregen in mijn optiek niet het podium en het publiek dat het verdient. Hoop echt dat het volgend jaar weer terug naar Animecon gaat of dat ze het echt gaan verbeteren.

Foto's maken

Als fotograaf ben ik op Firstlook om foto's te maken en zoals op alle event is het altijd een uitdaging met locatie en licht. Maar dat maakt het wel leuk en ook de kans om je te onderscheiden van elk willekeurig persoon met een camera, mits je het goed doet natuurlijk :P.

Ik had aardig wat spul bij, maar uiteindelijk alleen maar 1 flitser met een paraplu en lampstatief gebruikt om foto's te maken. Zelf ben ik erg blij met hoe de foto's zijn geworden :).

Zoweeesooo Cosplay als een Silent Hill nurse

Esmee in Cosplay als Lilith van Borderlands. Dit is 1 van de weinige foto's die met 2 flitsers is gemaakt.

Conclusie

Het cosplay gedeelte werd groot aangekondigd, maar is redelijk klein uitgevoerd. Heb niet super veel foto's gemaakt, maar vind de foto's die ik heb gemaakt wel erg geslaagd. Merk dat vaker dat hoe groter het event des te minder foto's ik maak :P. Veel cosplayers heb ik niet kunnen spotten, maar kwam misschien door de locatie waar ik met name aan het rondlopen was. WCS was in mijn ogen een flop, cosville was verder gezellig. De catering vind ik te duur voor zo'n event. 4 euro voor flesje drinken en bijna 6 euro voor een hamburger...... ok de hamburger had wel goed broodje en de burger zelf was ook wel beter dan standaard, maar 6 euro is nog steeds te veel. Het was gezellig en heb veel mensen ontmoet en bekenden gezien.

Zou ik er volgend jaar weer heen gaan? Dunno yet, hangt beetje hoe de cosplayers het event vinden. Want ik kom er om foto's te maken en als de cosplayers het af laten weten dan is er voor mij ook niet veel meer om er heen te gaan.

Top pick foto's

Zoals altijd moeilijke keuze al was 1 foto sowieso verzekerd van een plaatje in mijn top pick en dat is de silent hill nurse.

mijn fav :) silent hill nurse door Zoweeesooo cosplay

Mad Moxxie door Ilunaneko cosplay

Yuri han door Black44Angel

Verder een selectie van de door mij gemaakte foto's, voor meer foto's ga naar mijn facebook