Con Report en Foto's Tsunacon 2015

Een verslag van hoe ik het vond met een selectie van mijn fav foto's (klik op de foto voor een grotere versie). Check onderaan het verslag voor de links naar meer foto's op Facebook en Flickr

Tsunacon 2015  ook al was eerder dit jaar GamePitCon, voor de meesten Con gangers Tsunacon toch meer de aftrap van het nieuwe Conventie seizoen. Tsunacon wordt gehouden in het congres gebouw van de Erasmus universiteit, best gemakkelijk bereikbaar. Enige nadeel is betaald parkeren :P
Tsunacon had 3 soorten tickets te koop normal, silver en gold en elk had zijn eigen voordelen. Overal vond ik de dingen naar aanloop van de conventie wel goed geregeld. Ik kon een bag permit aanvragen wat ikzelf erg handig vind, alleen vond ik het programma niet altijd even duidelijk. Bij de ene lecture/ workshop wordt er bv wel aangegeven wie het geeft en de ander niet ook is soms de inhoud van de te geven workshop niet altijd aangeven. Als noob binnen de cosplay wereld is een beetje extra info wel handig. Wat wel erg prettig was is dat je bij deze con je eigen eten mag meenemen, het werd zelfs aanbevolen door de organisatie.

Conventiedag
Normaal gesproken ben ik altijd ruim op tijd aanwezig en sta al voor de deur te wachten om naar binnen te gaan. Op die manier kan ik nog beetje de omgeving verkennen voordat ik naar de eerste workshop ga. Dit jaar was ik helaas wat later en hierdoor kwam ik ook nog te laat binnen bij de workshop waar ik bij wilde zijn........... Gelukkig mocht ik nog wel naar binnen. Laten we maar snel beginnen over hoe ik de dag beleefd heb :)

Workshop: Maak je eigen cosplay
Om 10:30 Begon zowel de workshop fotografie door Jeroen Weimar als de workshop "Maak je eigen cosplay"  die gegeven werd door Helimatracosplay en Akuro Cosplay. Als beginnend fotograaf had ik graag bij de fotografie workshop aan willen schuiven, maar ik had me eerder al ingeschreven voor "Maak je eigen cosplay" workshop dus daarom ging ik daar ook naar toe. Ik mocht gelukkig nog wel binnen komen ondanks dat ik al te laat was.

Helimatracosplay "Kijk dit is nou een naald, een must have item"

Akuro Cosplay. Net als een echte Hokage met de look van "ah kids grow up so fast these days";)

Tijdens de workshop werd er uitleg gegeven over de verschillende technieken bij het maken van je cosplay en de nodige tips. Ook welk gereedschap natuurlijk van belang is en welk merk bv aan te raden is voor een naaimachine (al waren de workshop gevers er niet helemaal over eens welke naaimachine nou beter was :P).
Ben er intussen wel beetje achtergekomen dat de dreammachine om te hebben voor een cosplayer een "lokmachine" is. Dus people als je cosplayer blij wilt maken, leg geld bij elkaar voor een lokmachine :). De workshop was informatief en leuk het duo vult elkaar goed aan, de een is wat sneller afgeleid en de ander zorgt dan dat de draad erin blijft. Zelf vind ik het met workshops altijd leuk om ook een beetje de persoon achter de cosplay te leren kennen. Zo ben ik intussen te weten gekomen dat borduren echt een van de favoriete dingen is van Helimatra cosplay ;). Aan het einde van de workshop kregen we allemaal ook een stuk stof en wat spelden zodat we de zoom (volgens mij) konden afspelden en vervolgens mochten de workshop volgers ook gebruik maken van de meegebrachte naaimachines om het stukje stof ook echt dicht te naaien.

een "YES SENSEI" momentje

Het zweet stond op zijn voorhoofd, oh wee als hij de machina kapot maakte, dan komt hij niet meer ongeschonden het lokaal uit :P

Al met al een leuke sessie, maar dat kan ook bijna niet anders wanneer je mensen hebt die praten over hun passie. Met dit soort workshops kom ik als Cosplay Noob meer en meer te weten over Cosplay en wat er allemaal bij komt kijken.

Lecture: Cosplay 101
Cosplay 101? jups wederom Cosplay 101, tijdens Nishicon heb ik ook de Cosplay 101 lecture bijgewoond van Ilunaneko Cosplay en Black44Angel Cosplay waarom ik er weer bij ging zitten? Sowieso op dat moment niks echt anders te doen :P en verder gaven ze aan dat het toch weer net iets anders zou zijn dan tijdens Nishicon. De lecture begon al gelijk met het probleem dat de beamer niet werkte, al moet ik zeggen dat ik het niet echt gemist heb. Misschien komt het omdat het duo de workshop al een keer eerder heeft gegeven en ikzelf er ook al eerder een keer heb bijgezeten. Wil trouwens via dit toch even de gelegenheid nemen om te zeggen dat de Harley Quin van Black44Angel Cosplay er echt wel super vet uit ziet.

Lecture zonder beamer.......

Black44Angel Cosplay als Harley Quin

De lecture is  zoals te verwachten goed vergelijkbaar met de lecture die gegeven werd tijdens Nishicon. Uit mijn geheugen zijn er wel nieuwe materialen ge├»ntroduceerd dus het is niet zo dat men gewoon een herhaling deed van wat ze eerder deden. Ook lieten ze andere dingen zien en dat vind ik persoonlijk altijd wel leuk.
Nu ik deze lecture in principe 2 keer heb bijgewoond, heb ik misschien wel wat tips voor de volgende keer. Tijdens de lecture werden er heel veel informatie en tips gegeven, maar onmogelijk om alles te onthouden. Light in de box is een site die ik intussen al meerdere malen heb gehoord, maar ben steeds vergeten of het nu wel of niet aanbevolen is om daar te shoppen......
Misschien dat het een tip is (ook voor andere lecture gevers) om soort mini handouts te maken zodat mensen die kunnen meenemen. Zou het niks fancy's maken, maar bv A6 formaat een soort mini opsomminglist met bv website aanbevolen of juist niet etc. Leg ze bij de uitgang zodat mensen het kunnen meenemen wanneer ze willen.
De lecture was leuk al merk ik wel dat het beetje raar is om naar iemand te kijken en luisteren die uit haar ogen bloedt :P

Ilunaneko Cosplay als Alice Madness returns met the bloody eyes..

The Blackbook van Ilunaneko Cosplay

Kijk dit is een pruik

Na de workshop viel het me pas op hoe druk het was, echt heel druk. Volgens de flyer waren er 3000 bezoekers. Doordat het allemaal zo packed vielen veel cosplayers mij waarschijnlijk niet eens meer op. Achteraf kijkend naar de foto's van anderen zag ik allemaal cosplayers waarvan ik echt dacht van "hoe heb ik die kunnen missen". Ook was er weinig ruimte om foto's te maken want je zat letterlijk schouder tegen schouder, rug tegen rug.

Umbrella shoot
Via Noxus Cosplay kon ik samen met The Umbrella corps een shoot doen. We verplaatsten ons naar de parkeerplaats naast het gebouw om wat foto's te maken. Het was best wel een uitdaging want het was een aardig grote groep en dan is het best lastig om shots te bedenken. Op een gegeven moment kwamen ze er zelf mee om in kleinere groepen op te delen en dat was wel fijner om foto's te maken. De garage was redelijk verlicht, maar nog steeds aan de donkere kant met ISO 1600 viel er nog wel iets van te maken, al baalde ik wel dat ik mijn reserve fliter in de auto had laten liggen. Het was een moment dat 2 fliters geen overbodige luxe was. Tijdens de shoot had ik wel twijfels hoe de foto's uit zouden pakken, maar ik ben best tevreden :)

Foto's maken
Na de Umbrella shoot nog even foto's gemaakt van cosplayers. Kon nog net inhaken bij een shoot van DeathstrikeCosplay en Arcania Stardust Cosplay en kon daardoor nog wat foto's van hun maken. Verder nog beetje rondgelopen om de tijd te vullen tot aan de Cosplay Fashion show en geprobeerd foto's te maken van Cosplayers.

NE Namie Nivans als Jill Valentine

Arcania Stardust Cosplay als Thrall uit World of Warcraft

Cosplay Fashion Show
De Cosplay Fashion show, vaak toch wel de meest populaire activiteit op een conventie. Het had iets moois kunnen worden, maar vergeleken met de rest van de conventie was het misschien beetje knullig te noemen? Om te beginnen was het echt donker en werd er in mijn optiek slecht gebruik gemaakt van de mogelijkheden die tot hun beschikking waren. Dat is echt zonde want de rest van de conventie was best top geregeld, maar de fashion show leek beetje houtje touwtje in elkaar gezet. De setting was meer een bioscoop geworden ipv een podium setting. De cosplayers werden niet belicht of zo en hierdoor kon je sowieso slecht foto's maken, maar ook gewoon kijken werd al een uitdaging (vooral met kostuums die wat donkerder waren). Dit was echt zonde, verder was er een groot scherm aanwezig waar alleen de naam en het character werd getoond met een plaatje. Ook hier had men meer uit kunnen halen, had bv een videocamera erop aangesloten om het beeld erop te projecteren. Op die manier konden mensen boven ook beter zien wat er gebeurde, zorg verder op z'n minst voor wat verlichting on stage. Hopelijk nemen ze de tips mee, al weet ik ook dat mijn verslagjes niet echt gelezen worden :P, maar ooit wanneer ik groot ben dan kan men mij niet meer negeren :P

De winnaars van de Fashion show van links naar rechts RowenaMineke, Talbain Cosplay en Pretzl Cosplay

Picture time
Na de Fashion show was het weer tijd om foto's te gaan maken van Cosplayers. Oorspronkelijk wilde ik nog een lecture/ workshop gaan volgen maar omdat ik nog niet echt veel foto's had besloot ik toch maar proberen wat cosplayers op de foto te zetten. Tijdens het rondlopen kwam ik nog DreadedFate Cosplay and Gaming en Siasity Cosplay tegen zij waren er als Panty en Stocking van Panty and Stocking Police. Nog een snelle minishoot gehouden en daarmee kwam mijn dag wel ten einde.

Het was een hele leuke dag en ook een lange dag. Heb stiekum toch best wel foto's en omdat ik snap dat niet iedereen door 200+ foto's wil scrollen heb ik ook een persoonlijke selectie gemaakt. met zo'n 40 foto's.

Voor diegene die niet naar Facebook willen heb ik de "Selected Set" ook hieronder gepost