Con Report en Foto's Tomocon 2015

Een verslag van hoe ik het vond met een selectie van mijn fav foto's (klik op de foto voor een grotere versie). Wie eigenlijk niet wil lezen, klik hier voor de facebook album met bijna zo'n 370 foto's

Tomocon 2015 het is de tweede keer dat het gehouden werd en dit keer in "het Turfschip" in Etten-Leur. Het is denk ik de conventie die het meest actief is op social media met het plaatsen van berichten over de conventie :P. Net zoals veel conventies wist ik niet precies wat ik er van moet verwachten, begreep alleen dat men nu voor deze locatie heeft gekozen omdat het groter is. Mogelijk dat de locatie wat lastig te vullen was via de gewone verkoop kanalen, want op een gegeven moment kon je via InsideGamer en social deal voor een prikkie een kaartje kopen. Dit heeft wel gewerkt want door die lage prijs kon ik zelfs mijn vrouw en een vriend van mij overtuigen om op Tomocon een kijkje te nemen.

Aankomst
Zelf kom ik graag vroeg zodat ik beetje de tijd heb om de omgeving te verkennen en rustig kan kijken welke locaties leuk zouden zijn voor foto's. Het eerste wat me opviel was dat er niet echt veel parkeerplekken waren. Heb mijn auto met wat mazzel nog in de woonwijk in de buurt kunnen zetten, maar als we later arriveerden dan hadden we waarschijnlijk minder geluk en zouden we het erg ver neer hebben moeten zetten. Toen we het pand binnen gingen leek het op de douane van een vliegveld. Tassen werden gecontroleerd en alle drinken en etenswaren moesten worden weggegooid. Ik snap op sich wel dat locaties strenge regels kunnen hebben op eigen consumptie, maar zo streng is ook de eerste keer op een conventie, event of zelfs attractiepark.
Ik liep een rustig rondje en het zag er allemaal wel mooi uit, ik vervolgde mijn weg naar de bewaakte garderobe om mijn lampstatieven tijdelijk te stallen. Eenmaal boven kon ik weer gelijk naar beneden om muntjes te halen. 1 muntje was 2,50 en als je er dacht ik 5 haalde dan was het 2,- per stuk. De garderobe zelf was een half muntje, dus 1 euro of 1,25.

Bewaakte garderobe
Ik was de eerste klant NR 1 :) en had ook gelijk praatje kunnen maken, voor een halve tomocoin kon je 3 tassen stallen voor de gehele dag. Tussentijds kan je je tas ophalen en dan kreeg je een stempel mee zodat je je tas ook weer terug kan leggen. De bewaakte garderobe is verzorgd door een 3e partij, hun idee is om meer op conventies aanwezig te zijn en bv eventuele voorwerpen die achtergelaten zijn na contact met de eigenaar bv op een volgende conventie weer mee te nemen zodat het daar overhandigt kan worden. Ben alleen vergeten wat hun naam is :P

Dealerroom
Gezien wij al heel vroeg binnen waren glipten we gelijk de dealer room in, het was pas 09:30 dus bijna iedereen was nog alles aan het opstellen. We liepen even langs bij The Sushi Times en zoals de standhoudster zelf zegt "natuurlijk zijn we al klaar ;)" De dealerroom had niet super veel stands, maar het was wel ruim opgezet zodat je wel normaal kon lopen. Na een klein rondje gingen we weer naar buiten en toen zagen we dat er beveiliging stond die mensen tegenhield om naar binnen te gaan :P

Locatie
Om 10:30 was de openingsceremonie welke eigenlijk toch best grappig was, deze kan je hier terugkijken. Na de openingsceremonie gingen we de "hal" weer in en toen zag je eigenlijk gelijk wat er mis was met de locatie. Het was pas 11:00 uur en het was al helemaal vol, hoe moet dat nou worden over een uur of 2. Daarnaast was er ook veel "deadspace" de locatie waar je bv de Tomocoins kon halen was vrij groot en nam best veel ruimte in. Ze hadden beter 2 tafeltjes neer kunnen zetten ipv zo'n grote booth. De gangen op de eerste verdieping waren ook duidelijk niet gemaakt voor doorgaand verkeer. Mijn impressie is dus dat deze locatie niet geschikt was voor het aantal bezoekers. Grappige hiervan is dat Tomocon zelf op hun site al aangeeft dat er meer dan 2100 bezoekers zijn, maar tegelijk wordt op de site ook aangegeven dat "deze sfeervolle locatie biedt ruim voldoende plaats aan 2.000 bezoekers verdeeld over 18 ruimtes." Nu was er wel de gymzaal erbij betrokken voor de dealer room, maar er zijn ook kamer in gebruik voor staff, gameroom, maidcafe, bewaakte garderobe en opslag etc. Daarnaast zijn congangers in principe hele tijd aan de wandel en cosplays nemen ook meer ruimte in dan mensen in gewone kleren. Dus eigenlijk kon je obv kaart verkoop van te voren wel al inschatten dat het een krappe bedoeling ging worden en je misschien teveel kaarten hebt verkocht dan dat de locatie aankan.

krappe trap met veel verkeer

bovenin is de info booth die eigenlijk wel stuk kleiner kon

Catering
Een frietje mayo was best gunstig geprijst (2,- of 2,50), heb op een andere conventie keer 4 euro betaald voor de helft van de hoeveelheid friet. Broodje Frikandel is 1,5 munt (want dan weer wat prijziger is), cup noodles 3 munten!!!! :O en sushi was dacht ik 5 munten (niet goedkoop, maar op sich wel aardige sushi. Niet de beste maar ik at het met plezier op :) ) Drinken was 1 muntje. Wat ik persoonlijk niet handig vond omdat ik zowel eten als drinken wilde is dat je die apart moet gaan halen. Ideal voor mensen die maar 1 ding willen, maar beetje vervelend voor mensen die beiden willen.
Omdat ik om 11:30 met was mensen had afgesproken voor een fotoshoot besloot ik dus maar te beginnen met een frietje.

Minishoot
Halverwege mijn frietje werd ik op mijn schouders getikt door Miharichu Cosplay met de vraag of ik nog met haar four swords groepje foto's wilde maken nu het nog droog was. Snel nog paar frietjes in mijn mond gestopt en slok cola om het door te spoelen en we gingen naar buiten. Naar buiten gaan was ook een hele opgave, want de ingang is ook de uitgang door een gangpad van misschien 2 meter of zo. Eenmaal buiten was er in principe wel een geschikte locatie voor foto's, maar natuurlijk ging het weer regenen. De eerste minishoot kon helaas niet doorgaan en we gingen weer naar binnen, met de hoop dat het later beter wordt.

Mijn afspraak voor een minishoot om 11:30 was o.a. met Kajitari Cosplay en een aantal anderen. Omdat we vanwege het weer niet naar buiten konden, probeerden we binnen maar wat foto's te maken. Helaas was er ook nergens echt plek, dus uiteindelijk een hoekje gevonden waar tenminste ruimte was en ik probeerde er maar iets van te maken. Ruimte was beperkt en de verlichting was een spot die recht naar beneden scheen. Vond het echt jammer dat we vanwege het weer niet naar buiten konden.

Eerst even een groepsfoto :)

Omdat de ruimte vrij beperkt was met aardig wat mensen werd het ook best warm. Het was dus even zweten, maar heb toch wel paar plaatjes kunnen maken die wel leuk zijn :)

Cosplay competitie
Zat even te twijfelen of ik naar de cosplay competitie zou gaan of dat ik mensen ging spotten voor foto's. Uiteindelijk wel naar de cosplay compo gegaan, het is iig een van de weinige cons waar het podium aardig goed verlicht is dus ik kon op een normale manier foto's maken. Echter was de ventilatie in de ruimte ver te zoeken en het was best muf en benauwd.

de presentatorenmet o.a. sailor moon door Kythana cosplay

De winnende act van links naar rechts Dalinxdust, Akuro, Miharichu Emi, Proximus en buitenbeeld ook nog Kinzoku cosplay

Toen ik Sailor moon het podium op zag lopen had ik wel zoiets van "Van haar wil ik nog een foto :)" uiteindelijk aan het einde van de dag gelukkig nog wel kunnen vinden en paar foto's kunnen maken in mijn foto hoekje. De compo verliep wel apart, want direct werd er begonnen dat er nog een 3e jury lid nodig is omdat iemand ziek is geworden. Het is wel apart om te zien dat dan gewoon iemand uit het publiek geplukt kan worden. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat de fun het belangrijkste is, maar intussen weet ik dat cosplayers ook best competitief zijn dus zou misschien beter zijn geweest als er niet zo gemakkelijk over gedaan werd.

De middag
Ik had nog wat tijd te vullen dus liep samen met wat mensen naar buiten om nog wat foto's te maken. Het was eindelijk droog, maar waaide heel erg hard. Dus pruiken, jurken, hoofddeksels gingen alle kanten op. Ondanks dat toch paar leuke plaatjes kunnen maken :)

Borden van het cafe waaiden om en opeens zag ik in mijn ooghoeken iets wits voorbij vliegen en vervolgens iemand erachteraan rennen van "NEEEEEEEEEEE niet het water inwaaien!!!!!" :P

Reizen naar Japan panel
Gezien ik in juni naar Japan ga leek het me een goed idee om bij dit panel aan te sluiten. De panel werd verzorgd door The sushi Times go check them out :) Wat echt fijn was is dat er een raampje open stond pffffff eindelijk frisse lucht :P De zaal zat aardig vol, er waren veel mensen die graag mee wilden weten over reizen naar japan.

Four swords minishoot
Na de lecture was het haasten voor een tweede poging voor de Four swords minishoot, we haasten ons naar buiten en het was droog. Althans voor heel even............ in een record tempo wat foto's gemaakt en vervolgens weer naar binnen zodat mijn spullen niet nat werden.

Eenmaal weer binnen ging ik mijn lamp statieven maar weer ophalen. Heb de gehele dag eigenlijk nog maar heel weinig foto's gemaakt en dat was nogal teleurstellend. Dus ik besloot maar om een eigen foto hoekje te maken en dat sloeg goed aan :) voor het eerst kwamen mensen echt actief naar mij toe om op de foto gezet te worden.
De een durfde niet zo goed de andere was helemaal in zijn/ haar element.

Tijdens dit hoekje heb ik meer dan de helft van mijn foto's gemaakt. Hierdoor kwam ik al met al op zo'n 370 foto's om te posten :) Het was dus ook een heel gebeuren om alles te editen.

Tomocon was dus wel gezellig, maar op locatie gebied kan er nog veel verbeterd worden. Nu is het tijd om weer mijn top 3 fav foto's te posten. Het is dit keer echt een super moeilijke keuze


De link naar de foto's