Crafting workshop at Minque

Als fotograaf maak ik graag foto's van cosplayers, vaak zie ik de meest mooie, geweldige en indrukwekkende creaties van worbla, foam of andere materialen. Ook zie ik bij veel cosplay vrienden het leed van brandwonden, snijwonden, slapeloze nachten om hun armor of prop maar af te maken voor een conventie.
Het leek mijn vrouw ook leuk om een keer een poging zoiets te gaan maken, maar waar begin je dan?
Eerst ga je zoeken naar materialen en dan kom je al snel proefpakketten tegen die je kan kopen, maarja wat doe je dan wanneer je zo'n pakket thuis hebt? Op conventies kwam ik geregeld het bedrijf Minque tegen en na wat onderzoek blijkt dat zij ook workshops aanbieden (die overigens volgens mij altijd vol zijn en na het zelf te hebben gevolgd snap ik ook waarom ;) het is echt super leuk en leerzaam)
Samen met mijn vrouw en een vriend van mij hebben we ons ingeschreven voor de workshop. Deze kost 25 euro en je krijgt dan wat basis materialen:

  • Worbla 50 x 37,5
  • Craftfoam 25 x 25
  • Boetseer plastic 50 gram

Voorafgaande aan de workshop

De grote vraag is natuurlijk"wat ga ik maken?". Dit is denk ik wel een van de moeilijkste dingen om vast te stellen. Een geheel armor?, schild, zwaard, mooie gun? ook nog rekeninghoudend met of het niet te hoog gegrepen is? Verder heb ik ook niet (direct) cosplay plannen dus ook niet echt iets wat ik alvast kan maken voor later. Uiteindelijk toch vastgehouden aan het principe "Go big or go home". Heb daarom wat plaatsjes van verschillende zwaarden verzameld die cool zijn van o.a. Kirito van Sword Art Online en Dante van Devil may cry. Het idee was dat ik dan ter plekke wel kijk wat ik ga maken.

 picture from Ebay

picture from Ebay

 picture from Ebay

picture from Ebay

 picture from Ebay

picture from Ebay

Dag van de workshop

Het was dan eindelijk zover en we hebben er zin in :) we reden naar het pand van Minque in Berkel-Enshot. Vanuit Eindhoven echt super dichtbij, daar werden we welkom geheten door Bram van het cosplay team Clueless vision, het pand is meer een "magazijn", maar voor de workshop uitermate geschikt. We waren iets eerder dan 11:00 uur al aanwezig want we wilden niet te laat komen. Nog even wachten tot de groep compleet was en om 11:00 uur werd er een korte introductie gegeven over Minque de cosplayers (o.a. Sophie van TeamParaluna, het duo van Clueless Vision, Bianca van Royal Icing (MMMC) en suzan van Rhaya Cosplay die ons vandaag begeleiden en is er wat verteld over de materialen die voor ons liggen, wat je er mee kan en en wat je er vooral niet mee moet doen :P (heat guns op elkaar richten en zo :P).

De introductie is kort en krachtig gehouden (in tegenstelling tot dit verslag) en we konden beginnen. Tja dan zit je daar je kijkt elkaar even aan om te kijken wie als eerste iets onderneemt, want niemand van ons wist eigenlijk hoe te beginnen en of ons gekozen project niet te hoog gegrepen zou zijn. Vanuit Minque zijn er voor diegenen die nog steeds niet weten wat te maken ook patronen voorbereid om bracers te maken, dus je kan altijd wel iets gaan maken. Mijn vrouw had in 1 van de crafting boeken een beschrijving van het ding dat ze wilde maken, maar wanneer de schrijver van het boek al zegt van "it took me a lot of time and patience to make this weapon" dan zakt de moed toch wel klein beetje in je schoenen.

How to start

Nadat we toch al even schaapachtig uit onze ogen hebben gekeken, kwam Bram al snel bij ons even kijken om ons op weg te helpen. (blijkbaar kent hij mij :P yea i'm getting famous :P haha) Het fijne van alle aanwezige begeleiders is dat ze ook erg positief en motiverend zijn. Vaak hoor je bij verschillende andere workshops dat je toch van "nee niet doen is te moeilijk voor je", "niet te hoog met grijpen", "begin simpel" etc etc. Voor deeze aanpak is natuurlijk ook iets voor te zeggen, maar met deze workshop was ook het primaire doel kennismaken met de materialen en het gedrag en mogelijkheden van deze materialen leren kennen zodat je er later beter mee overweg kunt, het loont dus om gewoon iets te proberen wat je leuk lijkt ook al is het moeilijk. Maak het bijvoorbeeld of in kleinere onderdelen en bouw het vervolgens op of maak een kleinere versie. Heb er even over nagedacht en wederom "Go big or go home" dus ik besloot een begin te maken van een zwaard van Dante :)

picture from ebay

Let's begin

i know i'm totally nailing it :)

Ik besloot om te beginnen met het stuk waar het zwaard aan het handvat wordt vastgemaakt. Stap 1 is dus patroon uittekenen op papier, vervolgens op foam en dan op worbla. Dat je beetje goed kan tekenen is wel handig...........

Vervolgens is het Worbla verhitten, vaak al gehoord dat je het kan kleien wanneer het warm is dus ik had soort klei verwacht, maar eigenlijk voelt het meer aan als een pannenkoek :P. Het boetseer plastic is ook erg cool om mee te werken. Je maakt het warm in heet water en dan wordt het doorzichtig en vervolgens kan je het kneden, heel erg grappig spul :)

Blad van de Scythe die mijn vrouw maakt

handvat

impressie van andere deelnemers

Door inderdaad aan de slag te gaan merk je al heel snel hoe je met het materiaal om kan gaan om het gewenste resultaat te bereiken. Je kan met het materiaal alle kanten op om het gewenste resultaat te bereiken. Gelukkig hebben onze begeleiders veel ervaring en kan je alvast vragen wat wel of niet handig is om te doen. Wat je wel merkt is dat elke cosplayer obv zijn eigen ervaringen andere voorkeuren heeft om het materiaal te gebruiken. De een gebruikt bv liever boetseerplastic om details aan te brengen en de andere gebruikt bv liever worlba. Dit geeft denk ik ook des te meer aan dat je gewoon experimenteren om te testen wat voor jezelf het beste werkt.

Wat voorbeelden wat je kan maken

echt mooi werk

Evafoam

Als lunch kregen we wat broodjes die we konden nuttigen tijdens het werken. Na de lunch was er een introductie over het gebruik van EvaFoam door Bianca van Royal Icing (MMMC). Ook hier een materiaal soort waar als je er eenmaal mee weet om te gaan je gave dingen kan maken.

Crunch time

Na deze introductie was het weer snel terug naar de werktafel om de laatste stukjes af te maken. Het was flink doorwerken want we wilden toch zo veel mogelijk af hebben. Heb extra stuk foam gekocht om het blad van mijn "zwaard" te maken. Om 15:55 had ik het min of meer wel af :P mist misschien nog wat details en zo, maarja dit is slechts het prototype :P. Om ook thuis verder te kunnen hebben we nog een extra vel worbla gekocht en ook wat boetseerplastic meegekregen.

Conclusie

Ik kan iedereen die twijfelt of op het punt staat te beginnen met thermoplastic aanbevelen om een workshop bij Minque te volgen. Voor 25 euro heb je een leuke dag met enthousiaste mensen om je heen die je goede tips geven in het werken met het materiaal. Zelf ben ik totaal geen cosplayer of uberhaupt handwerker (knutselen/ handig etc), maar ik vond het echt super leuk om te doen. Soms vraag ik me af of het voor de begeleiders niet tenenkrommend is om mij aan het werk te zien, maar ze bleven allemaal positief en vriendelijk. De mogelijkheden met het materiaal zijn echt eindeloos en je kan er op verschillende creatieve manieren mee omgaan om het gewenste resultaat te bereiken. Zelf heb ik mij in ieder geval voorgenomen om een versie 1.0 te maken van een zwaard. Deze die ik gemaakt heb tijdens de workshop is slechts een prototype :P Er moet nog wat verf op, her en der beetje bijschuren, maar ondanks dat het mijn eerste keer is met craften en het in 4 uurtjes moet. Heb ik maar 2 woorden voor mijn eindresultaat :)