Con report en foto's Dutch Comic Con 2016

Dutch Comic Con 2016, het is de tweede keer dat deze conventie in Nederland plaatsvind en dit keer wederom in Jaarbeurs Utrecht. Ik was er weer om het te beleven en om foto's te maken. Wil je weten hoe het was? Lees dan snel verder

Na een goed bezochte editie vorig jaar, maar met veel onrust achter de schermen is de organisatie van Dutch Comic Con (DCC) 2016 overgenomen door Easyfairs in samenwerking met onder anderen InsideGamer
Het concept van een dergelijke conventie is het uitnodigen van schrijvers, acteurs en artiesten die panels en Q&A's geven en fans in contact kunnen komen met zijn/ haar favoriete held/ heldin/ schurk. Props en replica's van voertuigen uit films en series kunnen zien en daarnaast is merchandise natuurlijk een groot onderdeel van de conventie.

Vorig jaar bezocht ik het evenement maar 1 dag, maar omdat ik dit keer via pers accreditatie 2 dagen toegang heb besloot ik om beide dagen er heen te gaan.

Zaterdag

Zaterdag beloofde druk te worden, het event was namelijk voor de zaterdag uitverkocht. Volgens de nieuws berichten na het event waren er 17.000 bezoekers op de zaterdag en dat was zeker te merken. Zelf kwam ik om 9:45 al aan en toen stond er al een flinke rij. Ik moest goed zoeken om de perskamer te vinden en moest me door de menigte heen banen om uiteindelijk daar terecht te komen. Na me gemeld en geïdentificeerd te hebben kon ik ook rustig in de perskamer mijn uitrusting klaarmaken en dat was zeker fijn, vanuit daar via een short cut de zaal in. Mensen die ik kende die iets later aankwamen stonden bijna een uur en soms zelfs langer in de rij om binnen te komen. Eerste wat opvalt en verschilt met vorig jaar, is dat dit jaar iedereen een bandje krijgt pers, standhouders, dagbezoekers en weekend bezoekers kregen allemaal een identificeerbaar polsbandje.

Team cap of team IronMan?

Eenmaal binnen is de setup van de eerste hal redelijk vergelijkbaar met die van vorig jaar. Je komt gelijk binnen met links en rechts allemaal cool spul zoals auto's uit transformers, ghostbusters en andere film iconen. In de hal erachter waar vorig jaar het hoofd podium was staat nu de dealer room en een game podium.  Dit is een grote verbetering ten opzichte van het jaar ervoor deze ruimte was vorig jaar zwaar onderbenut en nu is de dealer room ook ruimer opgezet om de capaciteit aan te kunnen. Daar waar vorig jaar de dealer room was is nu juist weer het hoofd podium met daarachter nog een bioscoop gedeelte met een food corner.

Stefanie Joosten op het game podium helemaal klaar voor de grote japan quiz.

Op het hoofd podium de cosplay compo

Bij het podium waar onder anderen de panels gegeven werden en de cosplay competitie werd gehouden waren dit keer stoelen geplaatst voor het publiek. Dit is ook een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar toen je de hele tijd moest blijven staan. De panels en Q&A's werden voor zover ik kon zien goed bezocht, maar hetgeen dat toch volgens mij het meeste publiek trok was de Cosplay Competitie die in samenwerking met InsideGamer is georganiseerd. Alle stoelen waren bezet en er stond nog een grote kring om de stoelen heen.

De Game of Thrones panel

Het publiek tijdens de cosplay competitie

Omdat het zo druk was heb ik bijna geen foto's gemaakt van de competitie en meer cosplayers in de omgeving gevraagd voor de foto. Foto's maken tijdens een conventie is altijd wel een uitdaging, vaak druk, niet echt passende achtergronden en beschikbare licht is vaak ook niet meest fijne om mee te werken.  Echter dat moet je als fotograaf niet tegenhouden om foto's te gaan maken. Zelf zie ik het altijd als een uitdaging en zolang je realistisch bent in wat je wilt neerzetten en er voor gaat ben ik er nog steeds van overtuigd dat je zelfs op conventies mooie foto's kan produceren. Of ik daar in geslaagd ben verschild natuurlijk per persoon.

Zondag

Oorspronkelijk wilde ik er wat later pas zijn, maar gezien de drukte van zaterdag toch besloten om er voor aanvang alvast te zijn. Het was minder druk dan de zaterdag, pers bericht achteraf gaf aan dat er voor de zondag 12.000 bezoekers waren. Bij de ingang leek er extra personeel te zijn ingezet voor de tassen controle. Wat wel apart was is dat tijdens de tassen controle er overleg plaatsvond tussen het personeel en beveiliging of mijn camera wel of niet is toegestaan. Het was wel even apart dat dit overleg nodig was want op de site staat zelf dat DSLR's wel gewoon toegestaan zijn. Vlug liet ik weten dat ik een perspas heb en toen was het allemaal goed en mocht ik gewoon naar binnen. Het is wel apart dat dit overleg überhaupt nodig was.
Eenmaal binnen ging ik gelijk op zoek naar koffie, al snel werd ik teleurgesteld dat er geen versie koffie meer was, maar koffie uit zo'n koffie bus. Ergens is dit wel begrijpelijk want op de zaterdag kwam er echt geen beweging in de rij voor broodjes en koffie en dat kwam denk ik omdat het zetten van verse koffie voor zoveel mensen toch teveel tijd in beslag neemt. Het is dus zeker goed dat de organisatie hier snel op inspeelt om zo de wachtrijen zo kort mogelijk te houden.

even broodje eten en koffie drinken

Het was duidelijk een stuk rustiger dan de zaterdag en dat is op sich ook wel fijn, meer ruimte om ook gewoon stil te blijven staan en te praten met mensen zonder dat je de hele tijd omver gelopen wordt. Ook was het hierdoor gemakkelijker om een rustig plekje te vinden voor foto's maken.

Cosplay, merchandise en acteurs

Het is duidelijk te merken dat cosplay toegenomen is populariteit onder de bezoekers. Het aantal cosplayers vergeleken met de eerste editie is echt toegenomen. Het is ook met name de comic-movie cosplays in populariteit zijn toegenomen en dit is natuurlijk te danken aan de vele succesvolle films die al te zien zijn en de films waar iedereen nog op zit te wachten. Ik denk dat tijdens deze editie van Dutch Comic Con de meest voorkomende cosplay toch wel Harley Quinn is.

Denk dat voor veel bezoekers de cosplayers toch de meest populaire "attractie" is. Er is weliswaar een grote dealer room met veel merchandise te koop, maar goed niet iedereen heeft een onbeperkt budget om al het moois dat te koop is ook daadwerkelijk te kopen. Andere fans kopen hetgeen dat ze willen misschien al online.

Een panel met een acteur heeft pas toegevoegde waarde als je fan bent van de specifieke serie, betalen voor een foto of handtekening zijn sowieso echt dingen die de die hard fans waarschijnlijk pas zullen doen.

De vele gave cosplays die je op de foto kan zetten of samen mee op de foto kan is natuurlijk al leuk en helemaal omdat het verder niks kost. Waar aantal jaren geleden cosplay misschien als een "aparte" hobby gezien wordt begint het nu meer en meer respect te krijgen die het verdient. Zelf vond ik het eerst jammer dat er geen internationale cosplayers uitgenodigd waren als gast voor het event, maar de cosplayers van de Nederlandse bodem maken het meer dan goed.

Conclusie

Dutch Comic Con 2016 is in mijn optiek zeer geslaagd en op veel fronten een verbetering ten opzichte van 2015. De ruimte is beter benut wat de doorstroom van mensen stuk beter maakt. De hal zelf is beter verlicht (vorig jaar was de hoofd hal echt een donker hok). Cosplayers waren volop aanwezig wat het gehele evenement toch net naar een ander niveau tilt. Voor mij persoonlijk zou het in ieder geval zonder de vele cosplayers een stuk minder interessant zijn geweest. Ik kijk nu al uit naar een volgende editie van Dutch comic con en ik hoop dat ook dan de cosplayers weer in grote aantallen aanwezig zullen zijn om zijn/ haar creatie te laten zien.

Top pick foto's

Zoals altijd afsluiting van mijn verslag met een selectie van mijn favoriete foto's van dit event.

 

Voor alle foto's van dit event ga naar mijn facebook page

Hieronder een kleine selectie van de door mij gemaakte foto's

 

Over mij:

Mijn naam is Vincent Lee en ben een fotograaf uit Eindhoven. Ik ben beschikbaar voor verschillende soorten thema's variërend van portret, cosplay, fashion, swimwear, lingerie/ boudoir tot evenementen en feesten. Interesse in mijn diensten of een samenwerking neem dan contact met mij op.