Fotoboek FotoFabriek

Al enige tijd geleden ben ik benaderd door FotoFabriek met de vraag of ik een fotoboek van hun wilde testen. Door drukte (onder anderen geboorte van mijn zoon Damon) deed ik er nogal lang over om het fotoboek daadwerkelijk te maken en om vervolgens ook nog een stukje over te schrijven.
Naast fotoboeken kan je bij Fotofabriek terecht voor heel veel foto gerelateerde producten. Ik heb dit boek gratis mogen testen, maar dit heeft geen invloed over wat ik ervan vind.

Boek maken

Om het boek te maken moet je software downloaden waarmee je het boek kan ontwerpen. Zelf vind ik dit wel fijn omdat ik webbased software die ik tot nu toe heb gebruikt voor het maken van een fotoboek vaak toch net niet helemaal fijn vind werken. De software controleert elke keer of er updates zijn en installeert deze vanzelf. Vervolgens start je je project en kies je een template uit voor je boek.
Om de pagina's te vullen kan je kiezen om zelf een indeling te maken voor je foto's of kiezen uit de vele pagina templates die beschikbaar zijn.

screen1.JPG

Foto's toevoegen gaat op de manier die ikzelf het fijnste vind en dat is middels drag and drop. Je hoeft niet via de verkenner van het programma te werken, al is die optie er wel. Je hoeft ook niet eerst de foto's toe te voegen aan het programma om vervolgens het weer toe te voegen aan een pagina. Je sleept gewoon de foto naar de plek waar je de foto wilt hebben en het is gebeurt.

Wanneer je klaar bent en het boek wilt bestellen voert de software nog een controle uit of er geen rare dingen zijn. Een van de waarschuwingen die ik kreeg was dat een foto qua resolutie "net acceptabel" is om over 2 pagina's heen te drukken en dat dit mogelijk invloed heeft op de kwaliteit.

screen2.JPG

Ik heb getwijfeld of ik daar dan nog mee door wilde gaan, maar ik was ook benieuwd hoe mijn foto's eruit zouden zien op 2 pagina's. Uiteindelijk heb ik gekozen om het toch aan te houden en ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Het is wel fijn dat ze een waarschuwing geven zodat jezelf nog de bewuste keuze kan maken of je een foto wilt gebruiken om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Bestellen

Op het moment dat je het boek besteld kan je vervolgens kiezen voor het type papier dat je wilt. Een grappige dienst die fotofabriek erbij levert is dat ze een korte video sturen van het moment dat de kaft van je boek wordt gedrukt. Levering van het boek is ook heel snel, als ik me goed herinner had ik het 2 dagen nadat ik het besteld had al in huis.

Het Boek

Voor het fotoboek heb ik een mix van foto's gebruikt waarbij met lage ISO/ hoge ISO, flitser en omgevingslicht is gebruikt. Ik ben erg te spreken over de kwaliteit. De kleuren zijn mooi en ik denk dat het nog beter uit de verf zou komen wanneer ik voor glanzend papier had gekozen in plaats van mat papier.

Bijgevoegd een filmpje van mijn boek. Vergeet niet de website van fotofabriek te checken voor al het moois dat ze aanbieden.