Modellen/ fotografen benaderen tijdens een conventie/ evenement

Praktisch een jaar geleden dat ik iets op mijn Blog heb gepost :O. Mijn intentie is vanaf nu om met meer regelmaat iets te gaan schrijven over mijn zienswijze/ werkwijze van fotografie gerelateerde onderwerpen. Bij dezen ook het eerste artikel:

Modellen/ fotografen benaderen tijdens een conventie/ evenement

Steeds meer mensen pakken fotograferen op als hobby, de een iets serieuzer dan de ander, maar ongeacht hoeveel of weinig je er mee bezig bent een conventie of evenement is altijd een goede plek om modellen te vinden om je fotografie te oefenen. Echter hoor je altijd wel dingen waar mensen tegenaan lopen of ontevreden over zijn. Paar statements die ik her en der wel regelmatig hoor:

 • Fotografen die niet aan iemand durven te vragen of ze foto mogen maken
 • Cosplayers/ mensen die niet op de foto willen.
 • Modellen die vinden dat ze te weinig/ niet voor een foto gevraagd worden.
 • Mensen vinden dat fotografen alleen maar met vrienden foto’s maken
 • Modellen die fotografen niet durven te benaderen.
 • Fotografen die stiekem foto’s maken of foto maken en meteen weglopen
 • Mensen vinden dat fotografen alleen de mooie meisjes of diegene die sexy gekleed zijn voor foto vragen.
 • Fotografen die geen foto van je willen maken.

Leek me mooi moment om deze punten vanuit mijn optiek te belichten. Zelf maak ik regelmatig foto’s tijdens conventies en evenementen. Als model heb ik geen ervaring, maar ik kan het onderwerp wel belichten vanuit mijn oogpunt als fotograaf en ervaringen die ik hoor van derden.
Let op, hetgeen dat ik hier schrijf is puur zoals ik het zie en natuurlijk niet voor iedereen van toepassing. Hoe ik me voorbereid op een conventie en te werk ga tijdens een conventie (dus hoe stel ik vast of ik een cosplayer wel of niet vraag) en wat erna gebeurd zal ik in een ander artikel beschrijven.Aandachtspunten tijdens het fotograferen met een fotograaf zal ik ook apart belichten. Dit artikel gaat puur over om de eerste stap te zetten. Impressie foto’s vallen buiten dit artikel, dit gaat echt om portretten/ geposeerde foto’s en niet overzicht of impressie foto’s.

Fotografen die niet aan iemand durven te vragen of ze foto mogen maken.

Je ziet iemand lopen die je graag op de foto wilt zetten, maar hoe pak je het aan? Nou als je de gedachte hebt om de persoon te gaan vragen of je foto mag maken dan ben je al meer op de helft van in mijn optiek de juiste weg. Net zoals heel veel dingen in het leven, “Nee heb je en ja kan je krijgen”

Veel mensen hebben veel tijd, energie en moeite gestoken in hun kostuums en zijn vaak juist blij wanneer ze gevraag worden voor een foto. Mijn ervaring is dat wanneer je het gewoon netjes vraagt het doorgaans geen probleem is. Soms komt het voor dat iemand niet wil, maar ook dan is er geen reden tot paniek. Blijf gewoon netjes, vraag gewoon of iemand tijd heeft voor een foto en als je vraag met “ja” wordt beantwoord doe dan je best om een goede foto te maken en bespreek hoe je de foto naar de persoon in kwestie kan toesturen. Heb je moeite om ter plekke mensen te vragen, overweeg voorafgaande van een event een oproep te plaatsen om foto’s te maken.

 Russel Peters geweldige shows zeker checken!

Russel Peters geweldige shows zeker checken!

Zelf ben ik hier niet zo fan van want tijdens een conventie heb ik vaak weinig besef van tijd dus echte afspraken maken is niet echt mijn ding, maar het is zeker een mogelijkheid om van te voren iets te gaan regelen zodat je min of meer zekerheid hebt van een model. Voordeel van deze methode is dat je van te voren kan voorbereiden door huiswerk te doen met referentie materiaal.
Maar komt er op neer (als je een man bent) ,zoals Russell Peters zou zeggen, “Be a man” en vraag gewoon diegene die je op de foto wilt zetten of je foto mag maken.

Zo heb ikzelf ook veel moet bij elkaar moeten verzamelen om cosplayers als Riddle, Holly Wolf en Kinpatsu te vragen voor een foto moment en ik heb die ook gekregen en ben blij dat ik de stap gezet heb om te vragen.

Cosplayers die niet op de foto willen.

Je hebt al je moed bij elkaar verzameld om iemand te vragen of je foto mag maken, maar de persoon wil niet.
Dit kan natuurlijk gebeuren en is zeker niet het einde van de wereld. Persoonlijk vind ik het dan ook niet gepast om ofwel aan te blijven dringen om een foto te maken of geïrriteerd te reageren. Het is een publiek evenement en ook al is iemand geheel in kostuum het betekend niet dat ze per se op de foto gezet willen worden. Bedenk je dat fotografen ook gewoon te gast zijn bij een conventie en tenzij de conventie Photokina is of iets anders met fotografie, ben je niet eens de hoofd doelgroep. De conventie en de cosplayers hebben niet als doel om voor fotograferen een speelveld te zijn om gewoonweg foto's te maken. Het is een mogelijkheid om het te doen, zolang het toegestaan is. Verder kunnen er nog tiental andere redenen zijn, cosplayer:

 Dat moment wanneer je geen foto mag maken :(

Dat moment wanneer je geen foto mag maken :(

 • Is niet tevreden of het kostuum of iets anders mist (prop kapot, weggelegd).
 • Heeft gewoon zijn/ haar dag niet.
 • Wil simpel weg gewoon niet
 • Heeft nu geen tijd
 • Weet wie jij bent en heeft bv slechte verhalen gehoord
 • Heeft eerder met je foto's gemaakt en vind je foto's niet mooi
 • Vooral bij bekendere cosplayers zou het zomaar kunnen zijn dat ze niet openstaan voor nieuwe samen werkingen. Ook dit is niet zo raar als je zou denken.

Wat de reden ook is, respecteer het gewoon en ga verder er lopen nog genoeg anderen mensen rond.

 

Modellen die vinden dat ze te weinig/ niet voor een foto gevraagd worden

Of je wel of niet gevraagd wordt voor een foto kan heel veel redenen hebben.
Fotograaf:

 • Kent je cosplay niet (wat voor sommigen belangrijk is)
 • Vind je cosplay niet mooi
 • Vind je als persoon niet mooi
 • Vind je cosplay wel mooi maar niet in de omgeving passen
 • Vind je vervelend.
 • De plek waar je staat is slecht voor een foto (licht of achtergrond of drukke hal waar geen ruimte is
 • Fotograaf durft je niet te vragen omdat je er te awesome uit ziet.
 Dat moment wanneer niemand je voor een foto vraagt........

Dat moment wanneer niemand je voor een foto vraagt........

Het kan dus van alles zijn en hoeft niet aan jou te liggen en soms juist wel. Onthoudt in ieder geval dat niemand verplicht is om je te vragen voor een foto. Iedereen heeft zo zijn/ haar eigen smaak/ voorkeur. Zie het als een bak met bitter garnituur op een gegeven moment blijven bepaalde snacks gewoon langer liggen dan andere. Wil het zeggen dat die snacks totaal niet goed zijn? Nee niet perse, het betekend wel dat er voorkeuren voor andere waren, maar als die laatste op een gegeven moment ook gewoon aangeboden worden dan slaan mensen die zelden af.

Wat is de clue? Je kunt ook zelf afstappen op een fotograaf om te vragen of hij/ zij een foto van je wilt maken ;)

 

Mensen vinden dat fotografen alleen maar met vrienden foto’s maken

Tja wees eerlijk, zijn vrienden niet mensen in je leven die een speciale plek hebben in tegenstelling tot onbekenden? We hebben eerder al gehad hoe eng het voor zowel fotograaf als model kan zijn om op iemand die je niet kent af te stappen en te vragen voor een foto. Kan je het dan mensen kwalijk nemen dat ze, als vrienden zijnde, gemakkelijker en sneller met elkaar foto’s maakt dan met iemand die je niet kent?

Wil dat zeggen dat ze exclusief voor elkaar zijn? In de meeste gevallen niet en zullen zowel de fotografen als model openstaan voor nieuwe samen werkingen, maar wees eerlijk de drempel is wel iets hoger om met iemand die je niet kent samen te werken dan iemand waar je al prettige ervaringen meer hebt qua samenwerken.

 The fast and the furious

The fast and the furious

In ieder geval iedereen die hierover iets te klagen heeft verwijs ik naar een quote van een van mijn favoriete film franchise:  “Dom:  Vince there was a time when I didn't know you!”
Zelf heb ik al mijn cosplay vrienden pas leren kennen nadat ik ging fotograferen dus ja er was een moment dat ik die ook niet kende.

CAOBxyQUMAAnYkP.jpg

Vaak na elke conventie, evenement of samenwerking leer ik weer nieuwe mensen kennen waarvan sommigen intussen weer onder de categorie vrienden vallen. De drempel met hun foto’s te maken is gewoon lager, vaak vragen ze mij of ik vraag hun en je weet wat je aan elkaar hebt. Je vrienden kring is niet fixed en zal verschuiven, maar dat zal niet gebeuren zonder eerst contact te hebben gehad.

Cosplayers die fotografen niet durven te benaderen

 spot de fotograaf? en contact leggen :) foto door: luke the engineer

spot de fotograaf? en contact leggen :) foto door: luke the engineer

Het lijkt soms dat de veronderstelling dat een fotograaf mensen moet benaderen voor een foto, maarja wat is er zo gek dat je als cosplayer een fotograaf benaderd? Als je een fotograaf ziet waar je graag mee samen wilt werken waarom niet gewoon vragen? Soms hoor ik argumenten zoals “ja maar ik wil op de foto gezet worden door een fotograaf die mij vraagt en niet andersom want wil dat die dat wil omdat die mijn cosplay mooi vindt” tja oke……….. als je dat vind prima, maar ga niet klagen wanneer niemand je vraagt. Wil je dan toch foto’s dan is het misschien niet eens zo vreemd om zelf de eerste stap te maken.

Zie het zo alsof je in een winkel staat en je hebt een vraag over een product, maar geen een van de medewerkers stapt op je af om te vragen of die je kan helpen. Je kunt 2 dingen doen blijven wachten en als niemand komt gewoon weggaan of je kan zelf op een medewerker afstappen en vragen of hij/ zij je kan helpen. De keuze is aan jou en met fotografen op een evenement is het niet veel anders. Wat heb je te verliezen? Dat iemand toch nee zegt? Nou dan ben je even ver dan dat je al was.

Voor hetzelfde geld durfde de fotograaf niet op jou af te stappen en jij niet op de fotograaf. Zit je lekker op elkaar te wachten en komt er maar niks van :P

Fotografen die stiekem foto’s maken of foto maken en meteen weglopen

 Tijdens New york comic con hoorde ik meer geklik van anderen dan van mijzelf

Tijdens New york comic con hoorde ik meer geklik van anderen dan van mijzelf

Met uitzondering van impressie foto’s ben ikzelf niet zo van het ongevraagd een foto maken van iemand. Zelf erger ik me ook beetje aan mensen met camera/ fotografen die bijvoorbeeld wanneer ik foto’s aan het maken ben, met een model die ik apart heb gevraagd, over mijn schouder mee foto’s maken en vervolgens ook nog niet eens het model te bedanken en dan gewoon weg te lopen. Vind dit beetje “not done” en ook al durf je iemand niet te vragen voor foto, mijn advies is om niet dit soort gedrag na te streven. Iedereen heeft zo zijn redenen voor bepaald gedrag en acties, maar als je mijn mening wilt weten, doe dit niet. Geef op z’n minst je kaartje af, maar wil je maximale uit een foto halen zorg dan op z’n minst voor goede communicatie voor het maken van de foto. Als tegenargument wordt vaak gezegd “ja maar ik wil een spontane foto”, dat kan best maar kies dan ook het juiste moment. Spontane foto wil niet garant staan voor goede foto, stem even af met je model of die ook vindt dat die met haar/ zijn spontane look er wel leuk op staat. Zie zo vaak foto’s voorbij komen waarbij model ogen gesloten heeft, heb je dan je doel bereikt met een spontane foto te maken?

 Eet foto's een van de dingen die ik nog niet echt snap

Eet foto's een van de dingen die ik nog niet echt snap

Andere voorbeelden zijn mensen die niet bewust zijn dat je een foto maakt terwijl ze aan het eten zijn of wanneer bv pruik al af is en cosplay niet compleet is, beetje zonde allemaal en wordt niet altijd even goed gewaardeerd.

Dus mijn advies, zelfs wanneer je niet durft om op iemand af te stappen om te vragen voor een foto. Geef op z’n minst je kaartje/ contact gegevens af. Wie weet vind het model je foto zo mooi dat die je de volgende keer opzoekt om samen foto’s te maken.

 

Mensen vinden dat fotografen alleen de mooie meisjes of diegene die sexy gekleed zijn voor foto vragen

Denk dat ik hier de bittergarnituur weer tevoorschijn haal :P, iedereen heeft zo zijn/ haar voorkeuren. De een houd van schaars geklede sexy dames, de ander van gespierde mannen met sixpacks, weer iemand anders houd juist van extravagante jurken of full armor cosplay of kawaii schoolgirl type. Wat het ook is, je kunt denk ik niemand kwalijk nemen dat hij/ zij een voorkeur heeft. Net als bij een bak bittergarnituur, de een gaat telkens voor de bitterbal terwijl de ander voorkeur heeft voor de frikandel of chicken nugget. Nu we vastgesteld hebben dat mensen een eigen voorkeur hebben komt de vraag waarom meer vrouwen op de foto gezet worden dan mannen?
Denk dat dit vrij logisch te verklaren is? Meerderheid van de cosplayers zijn sowieso vrouwen en voor zover ik kan zien zijn meerderheid van de fotografen man. Is het dan zo raar dat een man meer voorkeur heeft om een vrouw op de foto te zetten? Vervolgens komen we ook terug op de eerdere punten waar je als model natuurlijk ook gewoon de fotograaf kan vragen. Wat mijn persoonlijke voorkeur is lees je in een ander artikel ;)

Fotografen die geen foto van je willen maken

 dat moment dat men geen foto van je wil maken......

dat moment dat men geen foto van je wil maken......

Je hebt als cosplayer al je moed verzameld en je ziet iemand met een camera of zelfs je favoriete fotograaf, je stapt er op af om te vragen of hij/ zij foto van je wilt maken en je krijgt als antwoord “Nee” :O
OOOH NOOOOOOOOOOOOOOOOOOS einde van de wereld?
Trek niet overhaast conclusies, het kan aan zoveel dingen liggen. Van Lege camera tot geen tijd en verzin zelf nog maar paar dingen. In zeldzame situaties kan het inderdaad zo zijn dat de fotograaf gewoon geen foto van je wilt maken en ook dat kan aan verschillende dingen liggen.

Het kan zijn dat de fotograaf:

 • Je kostuum niet mooi vind
 • Jou gewoon niet mag
 • De plek waar jullie nu staan niet werkt
 • De manier waarop je het gevraagd heb was brutaal of vervelend.
 • Eerder minder goede ervaring met je heeft gehad

Zelf heb ik wel eens mensen geweigerd omdat ik op dat moment al bv met iemand heb afgesproken, maar dan geef ik aan dat wanneer ze even wachten ze alsnog op de foto kunnen. Voor de rest nog nooit iemand geweigerd, wel heb ik momenten gehad dat ik zoiets had van “je moet aan je manier van vragen werken”.

Het was op Tomocon en ik was foto’s aan het maken van iemand en toen stapte iemand op mij af en zei “hey mag ik ook op de foto” nog voordat ik kon antwoorden volgde “of ben ik niet goed genoeg?”

Tja om eerlijk te zijn was de zin om echt foto te maken toen wel weg.  Heb toen wel gewoon geantwoord met dat het haar woorden zijn en niet de mijne en wanneer ze even wil wachten ze zo meteen wel aan de beurt is.

Maar wees beleefd, sowieso is een fotograaf niet verplicht een foto van je te maken (net zo goed dat wanneer je een cosplay aan hebt het niet automatisch betekend dat je op de foto gezet wilt worden) en wanneer je ook nog eens niet aardig doet dan kan je het helemaal vergeten. Het is vervelend dat een fotograaf nee zegt, maar vergeet niet dat het ook gebeurt dat een fotograaf nee krijgt en het even vervelend is.

Slot

Hopelijk hebben jullie genoten van mijn artikel :) Mijn intentie is om meer dingen te gaan schrijven en heb zelf al verschillende onderwerpen in gedachten. Heb je zelf een onderwerp wat je graag door mij belicht wilt zien, plaats het dan in de comments op facebook.

Wat ik tot slot nog mee wil geven, ik heb aantal punten aangewezen die ik persoonlijk niet zo fijn vind en zo. Echter wanneer je naar een conventie gaat als cosplayer of fotograaf, belangrijkste is om plezier te hebben met wat je doet terwijl je rekening houd met anderen. We're all here to have fun!